Şirket stratejileriyle uyumlu İnsan Kaynakları vizyonunuzu belirledikten sonra, elbette sizi bu vizyona ulaştıracak bir yol haritasını da çizmek zorundasınız. Aksi takdirde, belirlediğiniz vizyon, süslü cümlelerden ibaret çerçevelik bir belge olarak arşivlereki yerlerini alır. Dolayısıyla İnsan Kaynakları olarak, kendimizi stratejik olarak konumlandırmak durumundayız. Stratejik konumlandırma, "rakiplerden tamamen farklı şeyleri yapabilme ya da benzer şeyleri farklı yollardan yapabilme" sanatıdır. Bu konumlandırmalara veri teşkil edecek olan araç ise, kıyaslamalardır. Sektörünüzde ya da genel piyasadaki uygulamaları, metrikleri gözden geçirmek ve stratejilerinizle uyumlu olanları kıyaslamak ve performansınızı iyileştirmek, İnsan Kaynakları fonksiyonunun katma değerini en üst seviyelere çıkaracaktır.
Ancak, İK Departmanlarının başarısı kesinlikle sadece kıyaslamalar ile belirlenmemelidir. Elbette ki, kıyaslama önemli bir araçtır, ancak en az bunun kadar önemli olan da, şirket içerisinde kendinize koyduğunuz hedefler ve bu hedeflere ulaşma yüzdenizdir. Bu sebeple, "İK Başarı Endeksi" olarak adlandırabileceğimiz, İK Fonksiyonel hedef-gerçekleşme tablolarını aşağıda hazırlamaya çalıştım.
Görüleceği üzere, en temel İK fonksiyonlarından oluşan metrik setlerini ağırlıklandırarak, hedef gerçekleşme yüzdeleri ile değerlendirdim. 100 üzerinden oluşacak puanlama sonucunda, İK departmanının başarı yüzdesi de ortaya çıkmakta. Bu değerlemelerin daha da başarılı olabilmesi için, bu gibi endekslerin yılsonu prim hesaplamalarında kriter olarak konulması da faydalı bir strateji olacaktır.
Hedef gerçekleşmelerinin hesaplanmasında dikkat edilmesi gereken nokta, pozitif ve negatif metriklerin, yüzdelerinin hesaplanmasındaki farklılıktır. Şöyle ki, devir oranının hedef değerden daha düşük olarak gerçekleşmesi, başarılı bir yüzde olacağından; hesaplama : (1 - ((Gerçekleşme - Hedef) / Hedef)) olarak yapılmalıdır. Benzer şekilde, eğitim yatırımlarının fazla olması olumlu bir gerçekleşme olacağından; (1 + ((Gerçekleşme - Hedef) / Hedef)) formülü üzerinden hesaplama yapılmalıdır.
Örnek bir endekslemeyi aşağıda göstermeye çalıştım:
1 yorum:
Son günlerde okumaktan çok büyük keyif aldığım, her yazısından birçok bilgi edindiğim sevgili Emre Kavukçuoğlu’nun İK Gündemi isimli mesleki blogunu tanıtmak artık boynumun borcu oldu.
İK Gündemi, Emre Kavukçuoğlu’nun ilk İK blogu değil. İK Gündemi’nden önce, 2007 yılında tutmaya Human Capital Strategy isimli İngilizce blogunu da unutmamak gerek.
Kavukçuoğlu’nun yazılarını neden sevdiğime gelince … ?
Vizyonumu genişlettiği için.
Dünyadan nitelikli İK bilgi ve verisi taşıdığı için.
Yazılarında neden sonuç ilişkisini çok özenle kurguladığı için.
Her yazısı sonunda, ‘bakalım bundan sonra ne yazacak’ diye aklımda büyük merak uyandırdığı için.
Çok teşekkürler Emre (sanal samimiyetine sığınarak) değerli paylaşımların için
İpek Aral Kişioğlu
Yorum Gönder