7/21/2010

Yetenek Endeksi ve Rekabet

Küresel rekabet endeksi Heidrick&Struggles ile Economist Intelligence Unit tarafından hazırlanan araştırma sonuçlarına göre ortaya çıkmaktadır. Endeks, sadece bir ülkenin yetenek potansiyelini değil aynı zamanda bu yeteneğin ortaya çıkabileceği altyapının, iklimin olup olmadığını da dikkate almaktadır. Yani, bir ülkenin genç nüfusunun çok yoğun, nitelikli çalışan potansiyelinin yüksek olması, endeks değerinin doğrudan yüksek çıkmasını etkilememektedir.


Küresel Yetenek endeksi, toplam 7 başlık altında ülkeleri analiz etmektedir. Bunlar sırasıyla;

  1. demografik yapı 
  2. zorunlu eğitim sisteminin niteliği
  3. üniversite ve yönetim okullarının niteliği
  4. yeteneğin gelişimi için ortamın kalitesi
  5. işgücü piyasalarının hareket edebilirliği (mobility) ve açıklığı
  6. doğrudan yabancı yatırımların trendi
  7. yeteneği çekme eğilimi
Bu 7 başlığın altında da 46 alt başlık yer almaktadır. Endeks ile ilgili detaylı bilgileri http://www.weknowglobaltalent.com/gti/window/gti/ adresinde bulabilirsiniz.


Araştırma kapsamında 30 ülke değerlendirilmiştir. Birinci sırada, 52.8'lik endeks değeri ile ABD yer almaktadır. Amerika'yı sırasıyla İngiltere, Kanada ve Hollanda takip etmektedir. Türkiye ise 29 endeks değeri ile 26.sırada yer bulmuştur (Suudi Arabistan, Nijerya, Endonezya, İran'ın hemen üzerinde). 


Türkiye'nin endeks değerinin düşük çıkmasında en temel nedenler sırasıyla; üniversitelerin niteliği, doğrudan yabancı yatırımlar, yeteneğin gelişimi için olması gereken ortamın kalitesi olarak göze çarpmaktadır.


Daha önceki yazılarımda, Dünya Ekonomik Forumu'nun hazırlamış olduğu Küresel Rekabet Edebilirlik Endeksi'nden bahsetmiştim. Aşağıdaki tablo ve grafikte Yetenek ve Rekabet Endeks değerlerini birarada göstermeye çalıştım. Buna göre; 




Rekabet ve Yetenek endeksleri arasında, güçlü bir korelasyon ortaya çıkmaktadır. Bu da şu tezimizi savunmada elimizi güçlendirmektedir: Nitelikli insan kaynağı sadece şirketlerin rekabet edebilirliklerini değil, aynı zamanda ülkelerin de rekabet gücünü pozitif bir şekilde etkilemektedir.




İK profesyonellerine duyurulur....







































































2 yorum:

ipek aral kişioğlu dedi ki...

Süper bir yazı, teşekkürler :)

ipek aral kişioğlu dedi ki...

Ayrıca blogunuzu Friendfeed'de tanıttım. Takipçi sayınızın artacağını düşünüyorum.

Selamlar